Si els habitatges que es basen en el model open concept estan en auge, les cuines obertes al saló i/o al menjador també. Molts són els motius que ens fan eliminar envans i unir-ho tot: afavoreixen la funcionalitat, comunicació, lluminositat i amplitud espacial. Des de fa un temps, s’han convertit en una de les propostes de tendència més demandades, tant en cases com en pisos. Integrar els diferents ambients en una sola superfície és la clau per a gaudir d’un espai ben aprofitat, autèntic cor de la llar.

Vols més inspiració? Descobreix les nostres propostes decoratives per a la cuina

Cocina abierta modular con isla y barra de madera en un plano superior a la encimera y zona de comedor exenta.

A més, en els últims anys la cuina s’ha convertit en el centre de la convivència d’una llar. Això es deu, en gran part, al fet que en moltes obres de reforma es proposen cuines integrades en el saló i el menjador, de manera que la zona de dia queda totalment oberta, lluminosa i perfectament comunicada. S’eliminen envans i divisions per a crear cuines que sedueixen.

Quins armaris trio? Poso barra o illa? Quins materials faran combinaran millor amb els mobles del saló? davant la pregunta de si obrir o no obrir, nosaltres et proposem que gaudis llegint aquest article mentre descobreixes si les cuines obertes estan fetes per a tu.

Per què agraden tant les cuines obertes?

Un espai més social

Aquest canvi de planificació i distribució permet crear una zona de dia en la qual tots els integrants de la família conviuen en un mateix espai i participen en les diferents tasques i activitats que s’organitzen per a crear un espai més social. Perquè no es tracta només de viure en una mateixa casa. No hi ha res com compartir moments, espais, records dia rere dia.

Continuïtat

La clau per a integrar una cuina oberta amb la resta de la casa és emprar els mateixos materials i colors en els seus mobles que en la resta de la la decoració del menjador. Així i tot, si vols delimitar la cuina i mantenir el concepte obert, un bon recurs és apostar per dos tipus de sòl. Un altre consell perquè tot quedi més integrat és usar mobles blancs i sense tiradors.

I quins sòls trio? En la cuina solem recórrer a l’ús de forts desinfectants o netejadors, sense parlar d’una altra mena d’incidències que podrien espatllar els materials més sensibles com a marbres o entarimats de fusta. Com a possible alternativa, et proposem col·locar en la zona de cuina un enrajolat ceràmic, que resisteix enfront de l’abrasió. Si vols mantenir un paviment continu, existeix l’opció d’enrajolar tot l’espai amb algun dels nous dissenys ceràmics que imiten la fusta. En qualsevol cas, el millor serà estudiar el teu habitatge i adaptar la solució.

Lluminositat i amplitud

De la mateixa manera, en eliminar envans i particions intermèdies s’aconsegueix guanyar en espai i lluminositat, ja que s’aprofita la font de llum natural que prové d’estades principals com el saló i el menjador.

Lògicament, gràcies a una bona distribució dels diferents ambients s’aconsegueix guanyar en amplitud, ja que les circulacions i zones de pas, adequadament estudiades i calculades, permeten aprofitar els metres disponibles al màxim.

Cuines en blanc i blau: idees per a crear una cuina lluminosa

Vidrieres: per què no?

Malgrat els encants i els avantatges de les cuines obertes, si encara no ho tens clar, pots decidir-te per instal·lar algun element envidrat de separació. Unes grans fulles corredisses, per exemple, o els originals sistemes plegables amb marqueteria lacada en blanc, negre o qualsevol color que t’agradi. Així, tindràs un espai que s’adapta a les teves necessitats.

L’essència de l’arquitectura

També podem recórrer als arcs o pòrtics que fan la funció de frontera visual. En Nexdom ens agrada jugar amb l’arquitectura i introduir tot el seu potencial a casa. A més, per a donar la sensació d’ambients diferents, podem crear un sostre amb motllures o bigues en el menjador i separar-lo de la cuina.

Una distribució encertada

Gaudir d’una zona de menjador de diari en forma de barra o com a office incorporat que funciona també com a element de transició entre els diferents ambients precisarà d’un estudi de la distribució global, tant de les peces que integren la cuina, com de la ubicació del saló i el menjador.

Illes de cuina. Un element (gairebé) imprescindible

Les illes de cuina són una peça pràcticament indispensable en les cuines obertes, especialment en aquelles que compten amb una superfície considerable. Quins són els seus avantatges?

  • Comptar amb una superfície de treball extra
  • La incorporació de la zona de focs i/o aigües a l’illa de cuina
  • La integració d’una zona de menjador de diari en forma de barra amb tamborets, a la mateixa altura que els fogons o en un pla superior o inferior, utilitzant el mateix tipus de materials, per a crear un espai equilibrat o diferents alternatives per a dissenyar un ambient més trencador.

Definir la funcionalitat de l’illa de cuina

Concretar quina serà la funció que ha de complir l’illa de cuina serà un dels factors claus per a dissenyar un element realment pràctic i ben aprofitat, i dependrà principalment de l’espai disponible. Instal·lar la zona d’aigües o de focs a l’illa precisarà d’una superfície de majors dimensions, mentre que si s’empra com a zona de treball extra i per a crear un office amb barra, serà necessari donar prioritat a la zona de seients, sense que es necessiti una capacitat superior.

Qüestió de mides

En general, serà suficient amb dos armaris oposats de 60 cm de fons, que cobreixen la majoria de les necessitats de la part inferior d’una illa. Quant a la longitud de l’illa, dependrà de si s’integraran electrodomèstics com a aigüera, rentavaixella i zona de cocció, cas en el qual hauria de mesurar almenys 210 cm de llarg. Si per contra no s’inclouran aquests elements, amb 120 cm hi haurà suficient.

Per a les illes de cuina amb zona de barra, s’haurà de calcular correctament l’altura per a poder asseure’s còmodament. Triar els tamborets o cadires i mesurar-los bé permetrà encertar amb els més confortables. Per als tamborets baixos, l’altura de l’illa haurà de ser de 90 cm, i per als alts, de 110 cm.

Si tens dubtes sobre com aprofitar al màxim la teva cuina, recorda que els especialistes de Nexdom estan a la teva disposició per a donar-te un assessorament personalitzat. Perquè encara que les cuines obertes es basin en aquestes claus, volem que la teva sigui única. T’animes?