Són dues maneres diferents de començar el dia o de desconnectar el cap de setmana. La dutxa és més pràctica i ràpida. La banyera, més pausada i ens demana dedicació i temps. Per això és inevitable que sorgeixi el debat de què és millor. Tot dependrà de les prioritats de cadascun però també, de com és el nostre bany, la seva accessibilitat o dimensions. La bona notícia és que, canviar la banyera per un plat de dutxa és una obra relativament senzilla i a més, és un pas molt sostenible, perquè estalviaràs més aigua.

Per què fer una reforma del teu bany?

Actualment ja no sols es mira la seva funcionalitat, sinó que també es valoren aspectes com la comoditat i l’estètica, atributs que reuneixen alguns models com els plats de dutxa integrats en el sòl. Si estàs plantejant-te canviar la banyera per un plat de dutxa, aquí compartim les qüestions pràctiques que hauràs de tenir en compte.

Es pot construir un plat de dutxa en tots els banys?

Si hi ha un requisit indispensable és que es pugui construir amb un lleugeríssim pendent perquè l’aigua no s’estanci. Cal calcular uns 6-7 cm de pendent. Per això, en alguns casos, per molt que ens agradi aquesta proposta, no és possible col·locar una dutxa. Per exemple, en els edificis antics, en els quals sovint el sòl no té més de 5 cm. Però sempre hi ha una alternativa. En aquests casos, es podria instal·lar un petit pendent que ens ajudaria a guanyar l’altura que necessitem.

Cambiar bañera por ducha

5 motius per a canviar la banyera per dutxa

  • Guanyaràs espai i amplitud. Quan prescindeixes d’una banyera de gran dimensions, un nou bany et sorprèn i tens més possibilitats per a decorar.

Banys en tons blancs: la forma ideal de guanyar espai

  • La dutxa també pot ser neta gràcies a la instal·lació d’una mampara adequada. S’emporten les transparents i les corredisses, que passen pràcticament desapercebudes. A més, en tractar-se d’una superfície plana i en ocupar menys que una banyera, la neteja es realitza de manera més còmoda i en menys temps.
  • Relaxa’t tant com en una banyera. Cada vegada hi ha més opcions per a instal·lar columnes i ruixadors amb diferents tipus de doll. Un moment de plaer que tu mateix podràs dissenyar i que es farà realitat res més posar el peu en el plat de la dutxa.
  • Una de les tendències enguany són els plats enrasats, que es fusionen amb el sòl i produeix encara més sensació d’amplitud. La seva instal·lació és més complexa pel que, en alguns casos, es recomana optar per un plat que està el més prop del sòl possible. Com sempre, els experts podran assessorar-te millor.

Com reformar el bany per a guanyar espai?

  • I finalment, s’estalvia molt més, al llarg de l’any, en la factura de l’aigua, perquè es gasta menys en cada dutxa. Així i tot, cal no oblidar que el malbaratament també depèn de l’actitud i consciència de cadascun. Segons dades de l’OMS, una dutxa de 10 minuts consumeix 200 litres d’aigua però si volem fer-ho bé, la recomanació és reduir-la a 5 minuts i estalviar 100 litres. Menys temps, més estalvi. En canvi, en una banyera, com a mínim, sempre gastaràs 100 L.

Cambiar bañera por ducha

Però no podem donar finalitzada aquesta reforma sense pensar en el plat de dutxa, els accessoris o la mampara.

  • L’elecció més comuna és un plat de dutxa extraplà, amb textura pissarra, antilliscant i antibacterià. L’aconsellable és triar un plat de dutxa de càrrega mineral, pedra natural o sintètic, amb tot just 2 o 3 cm de gruix.
  • Sabies que també existeixen plats de dutxa acrílics? Els trobaràs en una àmplia gamma de colors i ofereixen una superfície sense juntes. Això sí, el plat de dutxa és més delicat i es ragui amb major facilitat.
  • Una altra de les decisions: desguassos de paret o de sòl. En el primer, l’aigua desapareix per una petita ranura, que gairebé no es veu perquè queda amagada per un embellidor esmaltat o cromat. Instal·lar un desguàs a la meitat de la dutxa, envoltat d’un lleuger pendent, és una altra opció molt elegant. A més, té l’avantatge que és poc habitual que s’embussi.

Idees per a canviar la distribució del bany

Cambiar bañera por ducha

Quant als accessoris, són fonamentals perquè ens serviran per al magatzematge de gels, xampús i altres productes d’higiene i bellesa. El més aconsellable és tenir-ho en compte en el moment de l’obra i crear prestatges ad hoc, per exemple, a les cantonades, assegurant-nos que seran més duradors i resistents.

Les mampares més recomanades són aquelles la fabricació de les quals és a mesura, així encaixarà en el teu bany i quedarà integrada. Amb perfileria d’alumini, cristall temperat, anticalç i fins i tot amb alguna mena de decoració. Un recurs molt útil és pintar una franja opaca que ens ofereixi major privacitat. Un consell? Millor triar fulles fixes combinades amb portes batents, antilliscant, per a aconseguir una major estanquitat.

Més tendències en decoració de banys

Algunes Comunitats Autònomes ofereixen subvencions per a persones amb discapacitat, dependència o majors, facilitant així la presa de decisió en canviar l’antiga banyera per un plat de dutxa.

Cambiar la bañera por un plato de ducha

Quant es triga a canviar una banyera per una dutxa?

En un parell de dies, aquesta petita reforma pot estar llesta. Després, caldrà esperar almenys 24 hores més per a poder estrenar-la i assegurar el segellament de la mampara, si és que has instal·lat una. Finalment, assegura’t que tens, com a mínim, quatre anys de garantia.

En la nostra secció de projectes, pots veure algunes de les reformes que hem realitzat en banys. Com sempre, a Nexdom volem aconseguir el que estàs buscant per a sentir-te a gust a la teva casa.