La prolongació de l’esperança de vida de la població és una realitat que està transformant la forma en la qual concebem i dissenyem els espais habitables. A mesura que ens fem grans, és essencial reformar els nostres habitatges per a adaptar-les a les noves necessitats.
PER ESTHER ALGARA

L’arquitectura per a sèniors s’erigeix com un pilar fonamental en la creació d’entorns que no només satisfan les necessitats físiques i funcionals de les persones grans, sinó que també promouen el seu benestar emocional i social.
Aquests espais han d’estar meticulosament dissenyats per a permetre als sèniors envellir a la seva llar de manera independent i segura, gaudint d’una qualitat de vida alta.
En aquest context, la implementació del disseny universal es converteix en un principi rector, buscant l’eliminació de barreres i obstacles per a aconseguir espais veritablement accessibles.

Disseny universal: adaptabilitat i comoditat

El disseny universal no només és una tendència, sinó una necessitat imperant en abordar la reforma d’habitatges per als sèniors. A cada racó de la llar, des de l’entrada fins a les habitacions, es busca eliminar les barreres arquitectòniques. Les dimensions de portes i passadissos han de ser àmplies, per a facilitar el fàcil recorregut i accés a totes les àrees de l’habitatge.
L’ús de colors d’alt contrast i elements que facilitin la identificació d’objectes i àrees en l’espai es converteixen en aspectes essencials a tenir en compte en la reforma d’un habitatge per a persones grans.
El disseny interior ergonòmic es tradueix en la incorporació de mobles i elements que són no només còmodes, sinó també fàcils de fer servir. Quant a la disposició d’interruptors i endolls elèctrics és imprescindible estudiar quina és l’alçada adequada, que permet minimitzar la necessitat d’ajupir-se o estirar-se, proporcionant un entorn segur i còmode.

En el disseny de cuines adaptades per a adults grans, l’eficiència, la seguretat i l’accessibilitat es converteixen en pilars principals.

Cuines i banys adaptats

Cocinas para seniors

L’adaptació de cuines i banys es converteix en un apartat central en abordar la reforma d’habitatges per als sèniors. Aquests espais, fonamentals per a la vida diària, requereixen una atenció específica per a garantir la seva accessibilitat, seguretat i funcionalitat.
En el disseny de cuines adaptades l’eficiència i l’accessibilitat són els principals pilars. Un principi fonamental en el disseny de cuines és avaluar la possibilitat de crear un eficient “triangle de treball”. La recomanació general estableix que el disseny de la cuina ha de ser concebut de manera que el forn, la placa i l’aigüera estiguin disposats en una seqüència contínua i sense interrupcions d’unitats. El disseny d’aquestes unitats pot seguir una disposició recta, en forma de L o d’O. Aquest enfocament del triangle de treball s’aconsella amb el propòsit de generar un fluxe eficient entre els electrodomèstics, minimitzant la quantitat de desplaçament necessari entre les diferents tasques de preparació d’aliments, cocció i neteja o rentada.

Les plaques de cocció es dissenyen a una altura ergonòmica per a evitar la necessitat d’ajupir-se, i es prioritza la disposició d’electrodomèstics de fàcil accés. Els armaris compten amb sistemes lliscants i prestatges ajustables per a facilitar l’abast dels objectes. A més, és necessari instal·lar aixetes de fàcil maniobra i es prioritza la il·luminació en les àrees de treball per a garantir una visió clara durant la preparació d’aliments.
Els banys, considerats espais crítics, es dissenyen per a oferir seguretat i confort en la higiene diària.
La instal·lació de barres de suport estratègicament situades garanteix l’equilibri i la seguretat en entrar i sortir de la dutxa o banyera. Els terres antilliscants i les dutxes a nivell de terra eliminen possibles obstacles. Així mateix, s’integren vàters i lavabos a l’altura adequada per a facilitar el seu ús sense esforç. La il·luminació ha d’estar acuradament planificada per a evitar enlluernaments i garantir una visió clara.
A més, és important utilitzar aixetes de maniobra fàcil, preferiblement de palanca única, per a regular la temperatura de l’aigua amb facilitat i triar colors d’alt contrast en elements clau com a interruptors, vores de graons i barres de suport, per a millorar la visibilitat.

Lluminositat i visibilitat

La lluminositat i visibilitat són crucials en el disseny de reformes per a les persones grans. Donada la tendència a la pèrdua de visió amb l’edat i la sensibilitat a l’enlluernament, el disseny ha de contemplar acuradament la il·luminació natural i artificial. Controlar la intensitat i color de la llum és essencial per a adaptar-se a les necessitats específiques de cada persona i espai. Estratègies de disseny com a interruptors senyalitzats, sensors de moviment i controls remots reforcen aquests aspectes, millorant la comoditat, seguretat i qualitat de vida dels sèniors.

Domotica para personas mayores

Domòtica i automatització al servei dels sèniors

La domòtica i l’automatització emergeixen com a aliats clau en la simplificació de tasques diàries per a les persones grans. Des de pujar i baixar persianes sense esforç, fins a controlar la il·luminació, temperatura i monitorar constants vitals, la tecnologia pot millorar significativament la vida quotidiana dels sèniors. La possibilitat de connectar amb assistència d’emergència, programar recordatoris i mantenir la comunicació amb familiars i amics afegeix una capa addicional de seguretat i connexió social.

Instal·lacions de nova generació

Les instal·lacions de nova generació no només impacten en la salut, sinó que també contribueixen a la confortabilitat de la llar. Sistemes de renovació controlada d’aire, per exemple, permeten la purificació de l’ambient mitjançant la filtració de l’aire, propiciant un major estalvi energètic i control sobre la temperatura i humitat de l’aire.

 

En conclusió, adaptar les nostres llars per a satisfer les necessitats de les persones grans no només millora la seva comoditat i seguretat, sinó que també els permet gaudir de la seva independència. Si estàs considerant fer aquestes modificacions a la teva llar, no dubtis a contactar-nos. A Nexdom, som especialistes en crear ambients segurs i accessibles, dissenyats per a fer la vida més fàcil.

Visita la nostra web nexdom.racc.cat per a descobrir com podem ajudar-te a transformar qualsevol espai en un entorn perfecte.