Preservar la naturalesa i ser respectuosos amb el medi ambient s’ha convertit en un dels objectius principals també en la decoració d’interiors. Revelem quines són les claus per a aconseguir-ho.
per Esther Algara

L’eficiència energètica és un dels aspectes fonamentals a les cases ecològiques. Per a aconseguir que un habitatge resulti energèticament eficient és primordial tenir en compte diferents aspectes que permetran mantenir la temperatura interior adequada.

Tancaments sostenibles

L’objectiu principal dels tancaments sostenibles és el de cobrir les necessitats de calefacció i refrigeració d’un habitatge, amb una despesa energètica mínima, independentment de la temperatura exterior.
Aprofitar l’energia que es genera en l’entorn, tenir en compte l’orientació de l’habitatge i disposar de les obertures adequades permet gaudir d’una casa ben aïllada, per la qual cosa la pèrdua de la calor es redueix a la meitat, respecte a les que no ho estan.
El tipus d’envidrament i els marcs juguen un paper fonamental per a aconseguir-lo.
El PVC és una de les millors opcions en materials aïllants per a l’habitatge. És un material durador i resistent al fred i a l’aire, que garanteix una perfecta insonorització i aïllament tèrmic. Els tancaments de pela d’arròs s’han convertit en una de les millors alternatives en habitatges sostenibles.
Es tracta d’un producte de deixalla totalment reciclable, 100% ecològic, de gran resistència, aparença i durabilitat, característiques ideals per a dissenyar tancaments més sostenibles i eficients.

Cerramientos sostenibles

També serà imprescindible tenir en compte el tipus d’envidrament. Existeixen models que compten amb una o dues cambres d’aire. En aquest últim cas, en estar farciments d’aire o gas, compten amb un gran poder aïllant. A més, serà necessari realitzar una adequada ventilació, que pot ser natural, convectiva o convectiva en golfa.
La natural és la que genera corrent d’aire en obrir les finestres. Perquè sigui eficaç serà necessari que les finestres estiguin col·locades en costats oposats de les façanes.
La convectiva es produeix quan l’aire calent puja, sent substituït per aire més fred. S’aconsegueix creant obertures en la part més alta de l’habitatge, per on sortirà l’aire calent.
Gran part de la pèrdues de calor a l’hivern i guanys de calor a l’estiu es produeix per la teulada, per la qual cosa disposar d’un espai a mode de golfa entre l’últim pis de l’habitatge i la teulada reduirà aquesta transferència de calor. Aquest sistema es coneix com convectivo en golfa i s’empra principalment en cases unifamiliars.
En les llars ecològiques també podem tenir en compte l’aerotèrmia, un nou sistema basat en bombes de calor d’última generació dissenyades per a subministrar calefacció a l’hivern i refrigeració a l’estiu, a més, si es desitja, pot proporcionar aigua calenta, durant tot l’any.

 

Calefacció eficient

calefacción eficiente

Mantenir la casa calenta durant l’hivern i ser més sostenibles també és possible. El sistema més eficaç és el de sòl radiant, ja sigui elèctric o hidràulic. Encara que la seva instal·lació és més costosa, amb el pas del temps resulta rendible, especialment en zones on fa un fred considerable.
D’altra banda, també podem optar per radiadors. Existeixen dissenys realment eficients que consumeixen menys energia, s’adeqüen tant per al funcionament totalment elèctric com per a la connexió a la calefacció central, amb un gran rendiment calorífic.

Cuines més sostenibles

La cuina és una de les estades en les quals es consumeix més energia i és degut, principalment, a l’ús dels electrodomèstics. De tots ells, el que té un impacte mediambiental més negatiu és el frigorífic ja que roman encès 24 hores al dia, durant tot l’any, per la qual cosa serà necessari triar models, tant de frigorífics com de la resta d’electrodomèstics, que siguin més eficients i funcionals. Les opcions classificades amb l’etiqueta energètica A+++ són respectuoses amb el medi ambient, proporcionen un rendiment òptim, i ajuden a reduir la factura de llum. Quant a la zona de cocció, és preferible decantar-se pels fogons de gas, que consumeixen menys energia que les vitroceràmiques o la inducció. D’altra banda, triar materials més sostenibles per al disseny de la cuina serà també la millor solució. Triar fusta reciclada, materials porcelánicos 100% naturals, peces de marbre o granit i superfícies amb un índex de materials sintètics pràcticament inexistents per a la placa de cocció de la cuina o el quadre de comandament serà la millor opció. Tal com succeeix també en el bany, instal·lar airejadors d’aixetes permet estalviar molta aigua ja que serveixen per a disminuir el seu cabal.

La casa ecològica: banys

L’estalvi d’aigua i energia és una de les demandes essencials en els habitatges ecològics.
Existeixen algunes alternatives per a aconseguir un bany més sostenible, entre les quals destaca la substitució de la banyera per un plat de dutxa, un dels recursos més sol·licitats en els últims anys.
Instal·lar cisternes en el vàter que comptin amb un sistema de descàrrega interrompuda o de doble descàrrega són bones solucions pel fet que s’estalvia fins a un 50% d’aigua.
L’ús de termòstats permet reduir de 8 a 2 litres el consum d’aigua en cada dutxa i instal·lar airejadors en les aixetes, tant del lavabo com de la dutxa o banyera servirà per a disminuir el consum d’aigua.
Un dels recursos que s’estan popularitzant en els habitatges sostenibles és el reciclatge d’aigua del bany. Aquest sistema possibilita estalviar fins a un 25% d’aigua en reutilitzar la del desguàs del lavabo per a les descàrregues del vàter.
Aquesta solució és viable gràcies a un sistema de filtratge que separa els residus de gran grandària, de l’aigua, perquè pugui passar per un conducte independent fins a un dipòsit en el qual es purifica i així poder ser utilitzada en el vàter.

Il·luminació i consum intel·ligent

El consum d’electricitat va directament associat a les llums que tenim enceses, el tipus de bombeta emprada i la seva sostenibilitat.
Existeixen 3 tipus de fonts de llum, els LED, les de baix consum i les halògenes.
Com ja està succeint, els LED acabaran substituint a la resta de bombetes tradicionals, per la seva eficiència, efectivitat i sostenibilitat.
Triar bombetes LED és la millor opció per als habitatges ecològics.
Encara que el seu preu és més elevat que la resta, s’amortitzen ràpidament pel seu baix consum energètic, ja que consumeixen entre un 80 i 90% menys d’energia que les halògenes. Destaquen per aconseguir la intensitat lumínica instantàniament, la seva durabilitat, que es troba en unes 20.000 hores, per no contenir mercuri i per ser l’opció més segura del mercat, ja que no s’escalfen tant com les tradicionals.

Pintures ecològiques

pintura sostenible

La tendència indiscutible de dotar a les llars d’un caràcter ecològic ha provocat que el sector de la pintura hagi desenvolupat productes amb un impacte menor en el medi ambient, per la qual cosa la pintura ecològica està guanyant terreny respecte a la tradicional.
A diferència de les pintures convencionals, fabricades amb productes químics i sintètics, metalls pesants i derivats del petroli, les pintures ecològiques estan fabricades a base de productes naturals d’origen vegetal o mineral no contaminant, per la qual cosa són més beneficioses, tant per a la nostra salut, com per al medi ambient.
La pintura ecològica és inodora, no desprèn gasos tòxics, és porosa i transpirable.

 

Bombetes LED decoratives.
Inspirades en la clàssica bombeta inventada per Edison, són la barreja perfecta entre funcionalitat i disseny, i s’han convertit en tendència. Compten amb els avantatges de la tecnologia LED i dissenys que permeten la seva instal·lació vista, sense pantalla.

 

Paviments

Els sòls ocupen una superfície de grans dimensions en un habitatge, per la qual cosa triar materials que siguin més sostenibles es converteix en la millor solució per a dissenyar espais respectuosos amb la naturalesa.
La fusta és el material més ecològic, perfecte per a utilitzar com a paviment. Això sí, és necessari decantar-se per un tipus de fusta que no estigui en risc d’extinció i comptar amb certificacions FSC o PEFC.
A més de la fusta, existeixen altres materials perfectes per a utilitzar com a paviments ecològics, com el suro, que s’obté de l’escorça de la surera i es caracteritza per la seva capacitat d’aïllament i resistència a la humitat, el linòleum, mescla d’oli de llinosa amb pols de suro o farina de fusta, que són matèries primeres naturals i biodegradables; el bambú és un dels materials més naturals i renovables existents, de fàcil creixement i molt resistent. Per descomptat, estan les pedres naturals, un material renovable, natural, resistent i durador.

 

Zero Waste

Reduir al màxim els residus i les escombraries que generem és l’objectiu del Zero Waste, una filosofia també aplicable a la llar. Triar peces renovables d’origen natural és la millor alternativa a l’ús d’elements plàstics.