La reforma del bany és una de les obres que més dubtes i preguntes ocasiona. Quin és l’estat de les instal·lacions? Quan trigaran? Puc canviar la distribució?… En aquest article tractarem de resoldre les més importants perquè puguis afrontar la rehabilitació de forma més senzilla i eficient.

Qualsevol tipus de reforma, especialment la d’un espai com el bany, planteja una sèrie de preguntes que necessiten ser resoltes per a portar la rehabilitació a bon port. Conèixer quins són els mitjans amb els quals comptem i les possibilitats reals de l’espai t’ajudarà a aconseguir el resultat desitjat. Definir el tipus de reforma, parcial o total, conèixer quins són els millors materials i quin tipus de distribució és la més adequada per a dissenyar el teu nou bany resulta fonamental per a crear un espai funcional, atractiu i amb el pressupost ajustat a les teves possibilitats.
Donem resposta als teus dubtes i et proposem les millors solucions perquè tinguis més clar quins aspectes has de tenir en compte abans de començar amb la rehabilitació del teu bany.

Trio dutxa o banyera?

Baño reformado con mueble de almacenamiento bajo una pica sencilla, sanitario y mampara transparente

Substituir la banyera antiga per una dutxa és una de les reformes parcials més habituals que es realitzen en l’actualitat. Es tracta d’una obra relativament senzilla i econòmica que aporta molts avantatges, entre les quals destaquen la funcionalitat, la confortabilitat i la cada vegada més important sostenibilitat.
Triar una dutxa en lloc d’una banyera permet esplaiar el bany, multiplicant la percepció d’amplitud de l’espai. A més, segons el tipus de materials triats i l’estat de les instal·lacions originals, a vegades, el canvi d’un element per un altre pot fer-se amb agilitat.

Banys més segurs i sostenibles

Dutxar-se en lloc de banyar-se suposa un important estalvi en el consum d’aigua, un aspecte també fonamental per a preservar la salut del medi ambient i fomentar un tipus de vida més ecològic i sostenible. Com a complement, es poden instal·lar estalviadors d’aigua en les aixetes, un sistema que redueix la quantitat d’aigua abocada.
A més, comptar amb una dutxa augmenta la seguretat del bany, especialment per a les persones majors, ja que la majoria de plats disposen d’un acabat antilliscant que evita possibles accidents domèstics.

 

Estat de les instal·lacions del bany

Baño reformado con azulejos grises, parquet y lavamanos en tono madera

Probablement és un dels aspectes fonamentals que ens ajudarà a concretar si hem de fer una reforma total o parcial. Si l’estat de les canonades i desguassos és bo, podrem decantar-nos per una mena de rehabilitació més superficial, mentre que si les instal·lacions són molt antigues o estan defectuoses, serà necessari realitzar una obra major. En el cas dels habitatges amb més de 15 anys, és possible que la instal·lació de lampisteria estigui obsoleta a causa de l’ús de materials com el plom o l’acer galvanitzat, que amb el pas del temps es poden arribar a oxidar i a espatllar. Encara que una substitució total de les instal·lacions del bany suposarà una despesa extra, amb el temps t’evitaràs fugides o trencaments deguts a la corrosió que provocarien improvisades reparacions més costoses.

Puc canviar la distribució del bany?

Encara que les zones d’aigües són difícils de reubicar, en estar condicionades per les instal·lacions, és possible fer canvis de distribució tant si parlem de modificacions en el mateix espai com de canvis de disposició del bany complet, cap a una altra zona de l’habitatge. Per a resoldre-ho favorablement, sobretot en el segon cas, serà necessària la realització d’un projecte tècnic.
Una redistribució dels elements imprescindibles del bany vindrà determinada per la ubicació dels baixants generals de l’edifici, que supeditarà la col·locació del vàter. Allunyar-ho excessivament pot provocar que el seu funcionament sigui defectuós.
Quant al rentamans o la dutxa i banyera, és molt més senzill modificar la seva distribució, encara que sempre és aconsellable que un professional qualificat supervisi el bon funcionament.

Materials de tendència per a dissenyar el bany

Les noves tecnologies han revolucionat el sector dels materials per a proporcionar alternatives sorprenents, més funcionals i decoratives.

Funcionalitat i estil en el bany

Les superfícies ultres-compactes, una sofisticada mescla de matèries primeres, s’han convertit en una de les millors opcions per a dissenyar un bany a l’última. Destaquen per la seva alta resistència a les taques, al ratllat i a l’abrasió; són d’un material no porós que no precisa segellat, per la qual cosa resulta més fàcil de netejar i mantenir. Es pot utilitzar per a dissenyar plaques de cocció i rentamans, per a revestir les parets del bany i el sòl, fins i tot per a l’interior de dutxes i banyeres, en multitud d’acabats que simulen l’aspecte de materials com la fusta, l’acer, el marbre, etc.
Quant als materials ceràmics, destaca l’ús d’efectes i volums que aporten dimensionalitat. Els grans formats de rajoles són ideals per a dissenyar espais continus i constitueixen una proposta que permet crear ambients actuals i sofisticats.

 

Ampliació d’un bany de reduïdes dimensions

Baño pequeño reformado con elementos flotantes

Existeixen diferents opcions per a ampliar un bany, especialment quan aquest està situat al costat del dormitori principal, en suite, com la d’integrar el lavabo o la banyera en el mateix dormitori, una solució decorativa de tendència. Aquesta proposta permet aprofitar les àrees intermèdies, que deixen de ser zones de pas per a convertir-se en ambients integrats.

Portes corredisses

Si prefereixes mantenir la privacitat de bany i habitació, pots substituir la porta d’accés al bany per una porta corredissa, una opció que et permetrà guanyar espai. Trobaràs diferents models de portes corredisses, de vidre transparent o a l’àcid, que permeten l’entrada de llum procedent d’altres estades; portes corredisses sobreposades, que queden suspeses en una guia ancorada a la paret; portes d’estil japonès en faig i laca; i fins i tot portes corredisses encastades que desapareixen a l’interior de la paret quan estan obertes, entre altres dissenys. L’opció ideal per a guanyar metres útils i gaudir d’un bany més ampli i funcional.

Reforma total o parcial?

Dependrà de les necessitats, l’estat del bany i el pressupost disponible. Si únicament es tracta d’aportar un aire nou a l’espai i les instal·lacions són les adequades, bastarà amb utilitzar recursos que no impliquin una obra major.

Parets i sòls

Una de les partides que implica un cost superior i genera més deixalles és la substitució de rajoles i sòls. Utilitzar el microciment per a revestir les parets del bany i de l’interior de la dutxa o banyera pot ser una bona alternativa per a modernitzar el bany. Quant als paviments, existeixen també materials com els laminatges o vinílics, propostes que ofereixen molts acabats, i que es col·loquen sobre el sòl antic de manera que s’evita generar massa enderrocs.

 

Temps i pressupost: dos factors imprescindibles

baño con mosaicos

Tant un aspecte com l’altre dependran de diferents factors, com els metres quadrats a reformar, quants treballadors intervindran en l’obra, el tipus de materials triats, el disseny, etc.
Per a un bany de grandària estàndard, en el cas de fer una reforma integral, amb demolició, retirada dels sanitaris antics i col·locació dels nous, canvi d’instal·lacions, nous enrajolats, etc., es necessitaran 15 dies com a mínim. Has de tenir en compte que sempre pot sorgir algun imprevist que allargui la rehabilitació.
En el cas de realitzar petites reformes de rentada de cara, com el canvi de banyera per una dutxa o l’ús de revestiments vinílics, es necessitaran aproximadament 7 dies.

Quin pressupost tinc?

La reforma integral d’un bany, que inclogui la renovació del plat de dutxa, mampara, canvi de sanitaris, instal·lació de taulells, sòls nous, mobiliari de bany i accessoris, amb la retirada dels materials antics, costa a partir de 8.500€, depenent dels materials i les mesures.
En el cas d’una reforma parcial, com canviar la banyera antiga per una dutxa, triant un plat de dutxa de resina, una mampara i una columna de dutxa, i la retirada de les peces antigues, el pressupost és més ajustat, a partir de 2.700€, depenent també dels materials seleccionats.

La importància de contractar un professional

Comptar amb l’ajuda d’un professional et permetrà dur a terme la reforma de forma més ràpida i senzilla. Ja sigui una rehabilitació parcial o total, has de tenir en compte que un professional coneix quins són els millors materials i les solucions decoratives més adequades. Treballar amb un professional pot fer que es redueixin considerablement les despeses de la reforma i evitarà sorpreses.
A més, amb la seva ajuda aconseguiràs estalviar temps, s’encarregarà de gestionar les llicències que es necessitin, i coordinarà les comandes i lliuraments dels materials que hagis triat.

 

Nexdom t’ajuda a renovar el teu bany

Si vols transformar l’aspecte del teu bany, Nexdom t’ajudarà amb les reformes a Barcelona i voltants perquè puguis gaudir d’un nou ambient.