Estàs pensant a pintar la teva casa nova o donar un nou toc a l’estil i al color de les parets de la teva llar? Si aquest és el teu cas però no saps per on començar per a triar el color ideal de la pintura, que no corri el pànic. Et tirem una mà amb nou consells sobre com triar el color de les parets i no morir en l’intent.

Més idees? Aposta per les parets de taulells

Comença per triar la paleta de colors que va amb tu

Planificar la paleta de colors és molt important i determinant per al resultat final. A vegades és difícil discutir sobre quins colors combinen millor entre ells, perquè al final, és una cosa bastant subjectiva. No obstant això, hi ha alguna cosa que no es pot ignorar i és l’efecte que creguin els colors en combinar-los i en el seu conjunt. A més, els colors estan associats a unes emocions, així que convé saber què ens evoca cadascun d’ells per a encertar en la decisió.

Has sentit parlar de les paletes de color? Aquesta expressió fa referència a les diferents combinacions de colors que pots crear. L’ideal és que trobis aquella que t’agrada i et fa sentir bé. Són les següents:

-Paleta de color monocromàtic: en aquest cas, usem diferents tons d’un mateix color, però sempre es tria el to més clar per a la superfície més gran. Recomanable per a aconseguir un ambient de calma i reflectir una sensació d’unitat.

-Paleta de color complementari i anàleg: els colors oposats també es diuen complementaris i quan els utilitzem, creen un efecte bastant cridaner. Els anàlegs, per part seva, són colors que s’assemblen bastant en la roda de color i quan es combinen, donen com a resultat un efecte harmoniós.

-Colors neutres: amb una alta proporció de blanc o negre i perfectes per a utilitzar com a fons. Una vegada tens la base, sempre pots afegir detalls més atrevits i destacar les textures dels materials.

-Colors acromàtics: blanc, negre i gris. Una combinació que, en el seu conjunt, et permet sumar detalls cromàtics.

Més inspiració: els millors colors per a la pintura del dormitori

Consejos para elegir colores pared

Recomanacions per a triar el color de les parets

Ara, vegem algunes recomanacions a tenir en compte si ens preguntem com triar el color de les parets.

 1. Decideix si vols parets amb personalitat o neutres: si vols deixar el protagonisme a la resta de la decoració. En aquest cas, tria gammes de colors com el blanc, el beix o el gris.
 2. Valora l’espai: en habitacions petites o amb poca llum, millor aplicar pintures de colors clars, perquè reflecteixen millor la llum i contribueixen a donar més sensació d’amplitud. En espais grans, pintures d’un color intens, poden crear un ambient més acollidor.

3. Tingues en compte el tipus de llum: quanta més llum natural, més s’apreciarà el color real que hagis triat. En canvi, amb una llum incandescent els colors tendeixen a un to més groguenc càlid. Els fluorescents, es veuran més freds i blavosos.

 1. Utilitza el color per a crear ambients i estats d’ànim:
 • El blanc s’associa a puresa i elegància.
 • El negre també és molt elegant però en petites dosis.
 • El gris funciona bé com a neutre i dóna un estil elegant i sofisticat.
 • El marró és el color de la tradició i d’un ambient familiar.
 • Els colors freds, com el blau o el verd, relaxen. A més, ajuden a veure més grans els espais petits. Això els converteix en ideals per a dormitoris, banys i qualsevol estada en general.
 • Les pintures de colors càlids, com a groc, taronja o vermell, són sociables, donen energia
 •  i creatives i al mateix temps poden crear sensació de calidesa i intimitat. Són colors adequats per al saló, una habitació de jocs o una oficina.
 • Els violetes inspiren, sobretot, creativitat, mentre que el rosa és romàntic i femení.

Quins són els millors colors per a pintar una casa?

 1. Els mobles i la decoració poden ajudar-te. Si tens dubtes, tria un color que ja sigui present en la teva decoració. Ja saps que t’agrada i que combina amb la resta.

    6. Pensa que, sobre la paret, els colors es veuen més foscos. Quan et decideixis per un, tria un o dos tons més clars dins de la seva paleta de colors.

 1. Demana mostres de les pintures que t’agradin i prova-les en la paret o sobre una fulla blanca ben gran que puguis deixar penjada. Deixa-les uns dies i valora com es veuen en diferents moments del dia.
 2. Tingues en compte els acabats: les pintures brillants són poc populars per a la llar. Encara que són més fàcils de netejar i reflecteixen més la llum, també poden ser estridents. Els acabats en mat s’embruten més, però dissimulen millor les imperfeccions de les parets.

     9. Pots utilitzar diferents aplicacions de mòbil per a veure l’efecte d’un color o un altre en la teva llar.

I quins colors ens fan feliços?

Sabies que la Universitat de Geòrgia, als Estats Units, ha investigat quin és el color que ens fa sentir més feliços? El 96% dels participants es va quedar amb el verd, perquè transmet calma i pau.

Combinar-ho amb el groc també és sinònim de felicitat, perquè aquest color és el més alegre del cercle cromàtic. Si no vols abusar, pots usar-ho en complements i accessoris.

El mateix estudi de la Universitat de Geòrgia inclou el vermell com un altre dels colors de la felicitat. Encara que, això sí, segons el to, pot activar-nos en excés.

Hem vist que el blau és un color molt recomanable per a pintar les parets del dormitoris. I, a més, Pantone va triar aquest color com l’oficial de l’optimisme.

Elegir colores pared

L’any 2018, el Ultraviolet va ser el color favorit de Pantone. Segons la marca, violeta i porpra estan associats a la creativitat i riquesa però també alleugen tensions i nervis.

Acabem amb el rànquing complet de la Universitat de Geòrgia. Aquests són els colors que més feliços ens fan:

 1. Verd: 96%
 2. Groc: 94%
 3. Blau: 80%
 4. Taronja: 75%
 5. Vermell: 64%
 6. Violeta: 64%
 7. Blanc: 61%
 8. Negre: 19%
 9. Gris: 7%

Esperem haver-te donat alguns consells útils per a triar el color de les parets de la teva llar. Recorda que a Nexdom som especialistes en revestiments i pintures.