Arriba el fred i, amb ell, la preocupació per la factura de la calefacció. A tots ens han arribat consells i trucs per estalviar en calefacció i evitar que a l’hivern no passar fred ens surti molt car. No obstant això, i encara que sigui amb la millor intenció, no s’hi val amb qualsevol truc. Per això, al RACC t’expliquem què és el que funciona de veritat i els consells que no donen resultat.

Consells per un bon ús de la calefacció

  • Instal·la un termòstat i adequa la temperatura als horaris. No és cert que surti més econòmic mantenir la calefacció a una temperatura constant que encendre-la i apagar-la. El millor és apagar-la a la nit i quan no siguis a casa, i obrir-la només quan l’hagis d’aprofitar. I quan l’obris, recorda que l’aconsellable són 20-21º. A partir d’aquí, com més graus, més consum, i a més, s’asseca més l’ambient.
  • No cal tenir la calefacció funcionant a tota la casa perquè es mantingui caldejada. A les habitacions que no facis servir, tanca el radiador o apaga’l mitjançant el termòstat per estalviar en calefacció. Amb les portes ben tancades perquè no s’escapi la calor, les habitacions que tu vulguis estaran ben calentones i no gastaràs tant.
  • Revisa bé portes i finestres: tant fa que siguin petites o que no ho notem, si no estan ben aïllades la calor s’hi escapa. Amb doble vidre podem reduir aquesta pèrdua en un 50%.
  • Si vols canviar la caldera, no et preocupis pels radiadors. Encara que existeix la creença que les calderes de condensació necessiten radiadors més grans, els de mida estàndard són totalment compatibles.

instalación calefacción

  • I si ets amant de les energies sostenibles i vols apostar per l’energia solar, tampoc t’has de preocupar. Els panells solars poden contribuir al sistema de calefacció. No notaràs tant l’estalvi en calefacció com amb l’aigua calenta, però tot i així pot arribar a ser del 40%.

Errors més habituals

  • Els radiadors no serveixen per assecar la roba. Poden ajudar-hi en un moment de dificultat, però és més aconsellable estendre la roba a l’aire lliure i no tapar el radiador, ja que això dificulta l’emissió d’energia i en redueix el rendiment.
  • La llum solar és una font de calor molt important. Encara que és cert que a la nit les persianes i les cortines ajuden a deixar el fred fora, durant el dia no posis obstacles i deixa que entrin la llum i la calor del sol a través dels vidres.
  • Deixar-la oberta sempre a una temperatura constant per evitar puntes de consum: tot i que és una creença molt estesa, això no ens rebaixarà la factura. Els experts recomanen parar-la a la nit o mantenir-la a 15 graus durant les hores del dia que no estiguem a casa, i programar el termòstat perquè s’obri o pugi de temperatura una mica abans de les hores en què hi anem. En cas d’absències prolongades, llavors sí, és millor parar-la.
  • Posar la temperatura més alta del que es recomana: per als fredolics, és una temptació, però la recomanació és mantenir la calefacció entre els 19 i els 21º. Aquesta es considera una bona temperatura de confort a la llar i si, tot i així, tenim una mica de fred, millor que ens abrigue’m una mica més. Cal tenir en compte que per cada grau de més, gastem un 8% més d’energia.
  • Creure que amb les portes i les finestres tancades la calor no s’escapa: entre el 20 i el 40% de la calefacció se sol escapar per les finestres. Per això, tenir un bon aïllament pot contribuir a reduir una quarta part de la factura. Posar doble vidre, abaixar les persianes i tancar les cortines a la nit pot ser de gran ajuda.

Si l’any passat no vas quedar satisfet amb el servei o els preus, valora si una altra companyia et pot oferir alguna cosa millor. Al contrari del que puguin dir-te, canviar de companyia elèctrica o de gas no ha de comportar costos. Si decideixes fer-ho, la nova companyia sol assumir les gestions. Valora-ho si vols estalviar en calefacció.