Alguna vegada has sentit a parlar del terra escaquer? Potser el nom no et soni però segur que, quan el vegis, saps a quin tipus de terra ens referim. Es tracta d’aquest terra tipus escacs, és a dir, que alterna rajoles blanques i negres, igual que un tauler d’escacs. Ja gairebé ens n’havíem oblidat, però, com ha passat amb tants altres, aquest clàssic també està de tornada. Encara que tradicionalment s’havia utilitzat sobretot en banys i cuines, avui dia el terra escaquer s’ha estès a tots els racons de la casa. Vols saber per què és tendència i com fer-lo servir? T’ho expliquem a les properes línies!
L’origen del sòl escaquer
El sòl escaquer té una llarga història: el seu origen es remunta milers d’anys enrere: es tracta d’un disseny que es pot trobar en objectes molt antics, com ceràmiques fins a l’any 1.500 aC. o jeroglífics egipcis. Es va popularitzar especialment al Renaixement: apareix en molts quadres de l’època, tant en representacions fictícies com en esdeveniments reals. El primer sòl escaquer conegut per tots data de finals del segle XVII i és a l’Escala de la Reina del palau de Versalles.
Més endavant, a principis del segle XX, ho adoptarien les primeres decoradores nord-americanes, com Dorothy Draper o Frances Elkins, que es van inspirar en els interiors anglesos i francesos. El terra escaquer es va convertir gairebé en un senyal d’identitat del seu estil.
Els avantatges del sòl escaquer
Però per què torna a estar de moda aquest tipus de terra? És cert que les modes van i vénen i que moltes vegades no hi ha necessàriament una raó, més enllà del caràcter cíclic de tot corrent artístic. No obstant això, en el cas del sòl escaquer, comptem amb una sèrie d’avantatges que el converteixen en alguna cosa més que una mera opció estètica.
- Combina amb qualsevol cosa: El blanc i el negre mai fallen i, a més, es poden combinar amb tot tipus de superfícies: parets de maó vist, mobles de fusta, parets de color….
- És de fàcil manteniment: el material més utilitzat és el gres, així que té una gran durabilitat i és molt fàcil de mantenir. A més, en cas que es produeixi un accident, és molt més fàcil de substituir que altres sòls amb més caràcter, com l’hidràulic, ja que trobar rajoles blanques o negres és força senzill.
Idees i consells per incorporar el terra escaquer a casa
Ja t’has decidit: el terra escaquer és aquest toc personal que donaràs a la teva nova llar. Però com ho instal·lem perquè quedi perfecte?
- Un equilibri en la decoració: el terra escaquer té molta personalitat, això no es pot negar. No és una elecció discreta. Per tant, haurem de compensar-ho amb la resta de la decoració. Si col·loquem un element que crida tant l’atenció, convé anar amb compte amb no recarregar gaire els ambients.
- Combina amb qualsevol color però queda bé amb qualsevol estil? Encara que el sòl escaquer és molt versàtil, no encaixa amb tot els estils. Per exemple, és una elecció estupenda per a mobiliari minimalista, però potser no és la més adequada per a l’estil rústic.
- De quina mida? El sòl escaquer ve en moltes mides. Pensa en quin és el que més t’agrada i el que encaixa més amb la mida i les característiques de l’habitació.
- Amb mesura: El terra escaquer ja no s’utilitza únicament en banys i cuines; pot donar aquest toc màgic al teu saló o dormitori. No obstant, potser sí que és bona idea limitar-ho a algunes estades en particular. Igual que passa amb els colors vius a les parets, el terra escaquer reclama tota la nostra atenció: com a element decoratiu, serà sempre el protagonista. Si ho posem a tota la casa, potser arribi a cansar-nos.
Els clàssics sempre tornen, i el terra escaquer no ha estat una excepció. No sabem quant durarà aquesta moda, però té totes les paperetes per convertir-se en un d’aquells elements vintage que acaben pujant a l’olimp del que és atemporal.