Encara que les zones d’aigües són difícils de reubicar, per estar condicionades per les instal·lacions, es poden fer canvis de distribució, tant si parlem de modificacions en el mateix espai com de canvis de disposició de la cambra de bany sencera cap a una altra zona de l’habitatge. Per resoldre-ho favorablement, especialment en el segon cas, s’haurà de fer un projecte tècnic.

Una redistribució dels elements imprescindibles del bany vindrà determinada per la ubicació dels baixants generals de l’edifici que supeditarà la col·locació del vàter. Allunyar-lo excessivament pot provocar que el funcionament sigui defectuós. 

Pel que fa al rentamans o a la dutxa o banyera, en aquest cas és molt més senzill modificar-ne la distribució, tot i que sempre és aconsellable que sigui un professional qualificat qui supervisi tot el procés i el bon funcionament.

Ampliació d’un bany de dimensions reduïdes

Hi ha diferents opcions que pots triar per ampliar un bany, especialment quan es troba situat al costat del dormitori principal, en suite, com la d’integrar el lavabo o la banyera en el mateix dormitori, una solució decorativa de tendència. Aquesta proposta permet aprofitar les àrees intermèdies, que deixen de ser zones de pas per convertir-se en ambients integrats.

Si prefereixes mantenir la privacitat de bany i habitació pots substituir la porta d’accés al bany per una porta corredissa, una opció que et permetrà guanyar espai. Trobaràs diferents models de portes corredisses, de vidre transparent o a l’àcid, que permeten l’entrada de llum procedent d’altres estances; portes corredisses sobreposades, que queden suspeses en una guia fixada a la paret; portes d’estil japonès de faig i laca; i fins i tot portes corredisses encastades que desapareixen a l’interior de la paret quan estan obertes, entre d’altres dissenys. L’opció ideal per guanyar metres útils i gaudir d’un bany més ampli i funcional.

Reforma total o parcial?

Dependrà de les necessitats, estat de la cambra de bany i pressupost disponible. Si únicament es tracta d’aportar un aire nou a l’espai i les instal·lacions són les adequades, n’hi haurà prou d’utilitzar recursos que no impliquin una obra major. 

Una de les partides que implica un cost superior i genera més runa és la substitució de rajoles i terres. Utilitzar el microciment per revestir les parets del bany i de l’interior de la dutxa o banyera, pot ser una bona alternativa per modernitzar el bany. Pel que fa als paviments, hi ha també materials com els laminats o vinílics, propostes que ofereixen molts acabats i que es col·loquen damunt de la superfície del terra antic de manera que s’evita generar excessivament runa.

Temps i pressupost: dos factors imprescindibles

Tant un aspecte com l’altre dependran de diferents factors, com poden ser els metres quadrats per reformar, el nombre de treballadors que intervindran en l’obra, el tipus de materials escollits, el disseny, etc. 

Per a un bany de mida estàndard, en el cas de fer una reforma integral, amb demolició, retirada dels sanitaris antics i col·locació dels nous, canvi d’instal·lacions, nous enrajolats, etc., es necessitaran 15 dies com a mínim. Has de tenir en compte que sempre pot sorgir algun imprevist que allargui la rehabilitació.

En el cas de realitzar petites reformes de rentat de cara, com el canvi de banyera per una dutxa o l’ús de revestiments vinílics, es necessitaran aproximadament 7 dies.

La reforma integral d’un bany, que inclogui la renovació del plat de dutxa, mampara, canvi de sanitaris, col·locació de rajoles, terres nous, mobiliari de bany i accessoris, amb la retirada dels materials antics, costa a partir de 8.500€ depenent dels materials i mides.

En el cas d’una reforma parcial, com ara canviar la banyera antiga per una dutxa, escollint un plat de dutxa de resina, una mampara i una columna de dutxa, i la retirada de les peces antigues, el pressupost és més ajustat, a partir dels 2.700€, depenent també dels materials seleccionats.

La importància  de contractar un professional

Comptar amb l’ajuda d’un professional et permetrà dur a terme la reforma del bany, de manera més ràpida i senzilla. Ja sigui una rehabilitació parcial o total, has de tenir en compte que un professional coneix quins són els millors materials i les solucions decoratives més adequades. Treballar amb un professional pot fer que es redueixin considerablement les despeses de la reforma i t’evitarà sorpreses.