Sens dubte, el terra de fusta és un punt a favor per a moltes llars, per la seva calidesa i el seu confort. No obstant això, triar-ho pot ser tot un maldecap. Què utilitzar? Parquet o tarima flotant? Quina opció és la millor? Quines cures específiques requereixen? Molts dubtes i una gran feina per davant, triar.

El que és evident és que el sòl és un dels elements més importants quan parlem de la primera impressió d’un habitatge. Per molt bon mobiliari que comptem o encara que el nostre estil decoratiu segueixi les últimes tendències, un somni danyat o que no encaixa amb la resta, pot fer que tota la resta quedi en un segon pla. I això és, precisament, el que volem evitar a l’hora de reformar un pis.

Abans d’entrar en les particularitats de cadascun, els presentarem individualment.

El parquet és un tipus de sòl que es compon per taules de fusta noble (normalment de roure, castanyer, hi hagi, olivera) d’al voltant d’uns 45 cm de llarg i poc més d’un centímetre de gruix. Aquestes taules reemplacen el sòl existent de l’immoble i el deixen ocult. Una vegada s’ha cobert la planta, i només quan s’hagi assecat, es procedeix a acoltellar-ho perquè quedi anivellat i es vernissa, obtenint així una agradable textura.

En canvi, la tarima flotant, també dita parquet flotant, és un paviment que pot estar fet de fusta o bé ser una imitació a aquest material. El que la fa especial és que s’instal·la damunt d’un sòl basi de formigó o sobre rajoles. Així doncs, la seva col·locació és molt més senzilla i ràpida que el parquet.

Si busques un estil més elegant i amb més harmonia, el parquet sol ser la millor opció, sempre que aquest paviment sigui de fusta de primera qualitat.

Parquet o tarima flotante

Ara bé, els últims avanços han introduït en el mercat diferents textures com a marbre i colors per a la tarima flotant, convertint-se així en un dels tipus de sòls més versàtil.

Fusta natural o sintètica?

Encara que cada casa és un món i trobar la millor opció depèn de cada cas, aquí tens unes pistes que t’ajudaran a simplificar el dilema.

Tria el tipus de material adequat

Determina l’aparença però també la seva resistència, qualitat, la durabilitat i, sobretot, el preu.

 • Parquet de fusta natural: és el més autèntic i també és més durador, ja que es pot acoltellar, polir i vernissar més d’una vegada. També és l’opció més cara. Pot ser de tarima massissa o multicapa, molt més assequible, i de diferents tipus de qualitat de fusta. El roure, per exemple, és molt resistent i s’aconsella per a llocs amb molt de moviment, mentre que la noguera és interessant per a llocs amb humitat dins de la teva llar.
 • Parquet laminat o sintètic: làmines de fusta premsades, sobre les quals es pega una capa de decoració que imita la fusta. El seu acabat ho fa més resistent a l’aigua, al sol, a les cremades i als cops. La resistència a l’abrasió es classifica com a AC-3 (habitual per a llars), AC-4 i AC-5 (aconsellat per a locals comercials). No obstant això, no es pot acoltellar i quan s’espatlla, cal canviar-ho. Un dels seus principals atractius és que és més econòmic.

Quins tipus d’acabats existeixen?

 • L’oliat: és resistent, elegant i amb un toc contemporani. Ideal per a realçar l’autenticitat de la fusta i regular la humitat a casa.
 • El vernissat: tindràs un sòl més resistent i fàcil de netejar.
 • Mat o extramat: és la millor opció si no vols un sòl que brilli.

Quantitat de làmines i grandària de les peces

Influeixen en la qualitat i el preu, però també en el disseny final.

 • Com menys làmines i de més gruix, més car serà el parquet, però també més durador. El més habitual és el sòl de tres làmines, amb una primera de fusta noble i les altres dues de material de menys qualitat.
 • Les peces poden tenir grandàries molt variables, des de les tablillas rectangulars fins a les peces més grans similars a una tarima. En espais petits no són molt aconsellables les peces molt grans.

Tipus d’instal·lació

Pot ser més laboriosa i professional o més fàcil i assequible.

 • Encolat: és el sistema més tradicional i dels menys utilitzats actualment, encara que ofereix acabats millors i més duradors. Consisteix a pegar les peces de fusta d’una en una. Atenció!, aquest sistema requereix una base de sòl homogènia i en bon estat.
 • Tarima sobre llistons: les peces es claven sobre llistons de fusta separats entre si.
 • Tarima flotant: és el mètode d’instal·lació més fàcil i més popular, sobretot si l’instal·la un mateix. Les taules van encolades o unides entre si mitjançant un sistema de clic i no estan fixades directament sobre el sòl. Es pot posar sobre qualsevol sòl i només necessita una capa d’escuma al mig per a reduir possibles imperfeccions i garantir l’aïllament.

Sòls respectuosos amb el medi ambient

 • Les tarimes flotants són més econòmiques i també més ecològiques ja que usen menys fusta natural.
 • Alguns parquets disposen del certificat ecològic FSC o de la certificació europea PEFC, que acredita que la fusta procedeix de boscos sostenibles. El seu preu és més elevat.

I els sòls multicapas?

Si decidir entre dues opcions es feia difícil, encara podem afegir un model més: els sòls multicapas. Aquests es componen per diferents capes de fusta, sent l’habitual tres capes disposades de manera longitudinal i transversal. La capa superior és la d’ús, així que anirà vernissada i serà d’una fusta noble. La resta de capes són fustes menys nobles. El gruix total sol ser d’uns 14-15 mm, encara que n’hi ha a partir de 10 i fins als 22 mm.

El seu principal avantatge respecte les tarimes és que en estar tractats en fàbrica solen ser més estables. A penes es deformen i no són tan sensibles als canvis de temperatura o d’humitat.

L’equip de professionals de Nexdom poden assessorar-te per a triar el tipus de sòl més adequat segons les teves necessitats i canviar totalment l’estil de llar.

Com veus, tens moltíssimes opcions d’estils, materials i pressupostos molt diversos. Ara, tenir el sòl que sempre has desitjat a casa és possible i a més, amb la tranquil·litat de saber que has triat el millor per a la teva llar.