La cuina s’ha convertit en una de les estades més importants de la llar. Descobreix quins són els aspectes essencials i les claus per a reformar la cuina adequadament i aprofitar al màxim totes les seves possibilitats.

 

Les noves cuines del segle XXI han deixat de ser espais secundaris per a convertir-se en l’autèntic cor d’un habitatge, més funcionals i socials, a manera d’extensió de les zones comunes. Per a realitzar una reforma adequada, és imprescindible tenir en compte diferents factors que et permetran gaudir d’un espai més eficient i estètic. En l’entrada d’avui, et vam mostrar les claus per a reformar la cuina:

 

Claus per a reformar la cuina: distribució correcta de les diferents zones

Aprovechar espacios reformas de cocinas

Distribuir i compartimentar correctament la cuina és una de les claus fonamentals per a treure el màxim partit d’una cuina. Una cuina ben distribuïda compta amb quatre o cinc zones diferenciades: la zona de cocció, la d’aigües o aigüera, la de magatzematge i rebost, la de treball i, en el cas de les cuines de majors dimensions, la d’office o menjador. Encara que tradicionalment, en la reforma d’una cuina, la composició de les diferents àrees s’ha regit pel conegut com a triangle de treball, que és la figura resultant en traçar una línia entre la zona de cocció, la d’aigües i la d’ànima *cenaje, aquest principi és més complicat d’aplicar en el disseny de les noves cuines, especialment aquelles que estan obertes al saló i menjador.
Per això, i a causa de les noves disposicions del mobiliari, en l’actualitat resulta més funcional dividir la cuina per àrees de treball diferenciades. Aquest nou sistema d’organització permet aprofitar més i millor la funcionalitat de cada àrea i incloure usos que antigament no estaven contemplats, com la creació d’una zona d’office per als menjars de diari fins i tot en cuines de dimensions més reduïdes, per exemple.
Organitzar les diferents zones i els elements en funció de l’ús que se li donarà a cada àrea serà fonamental per a gaudir de cada espai de forma més eficient.

Disseny d’una cuina amb illa

Una de les claus per a reformar la cuina, són les illes de cuina s’han convertit en les autèntiques protagonistes de les noves cuines. Aquest element pot aplicar-se en les cuines independents de grans dimensions o en el disseny de cuines obertes al saló i menjador com a peça que compleix una funcionalitat específica i com a separador d’ambients. Decidir quin serà la funció principal de l’illa és el primer pas per a aconseguir el disseny més encertat segons les necessitats i costums dels usuaris. Una illa de cuina pot utilitzar-se per a situar la zona d’aigües i els electrodomèstics relacionats amb la rentada i manipulació d’aliments, com el rentavaixella i la zona de reciclatge, per a instal·lar la zona de cocció i calaixos de magatzematge o per a integrar una àrea de menjador de diari mitjançant una extensió de la placa de cocció i uns tamborets.
Si vols que la teva illa compti amb l’aigüera i petits electrodomèstics, necessitaràs més espai, mentre que si la utilitzaràs com a office, serà necessari donar prioritat a la zona de seients.

En qualsevol cas, és imprescindible que l’illa de la cuina compti amb unes dimensions que permetin una còmoda circulació al voltant d’ella i el suficient espai per a poder obrir i tancar els calaixos, les portes d’electrodomèstics i tots els elements que la conformen de manera senzilla, per a evitar que xoquin amb la resta de les peces situades en el costat oposat. Les mesures més adequades de l’illa de la cuina també dependran de les seves funcionalitats. La longitud de partida pot rondar els 120 cm, encara que si s’afegiran l’aigüera, el rentavaixella i l’àrea de cocció, almenys hauria de mesurar 210 cm de llarg. Afegir una barra per als desdejunis i menjars de diari determinarà l’altura de la placa de cocció de l’illa de cuina. Una placa de cocció de 90 cm d’altura servirà per a tamborets baixos, mentre que els alts necessitaran que la placa de cocció estigui a 110 cm del sòl. En triar aquesta segona opció, es pot optar pel disseny d’una illa amb dos nivells: l’inferior estarà destinat a treballar i el superior com a barra amb els tamborets, disposició que afegeix flexibilitat estètica a l’espai.

 

L’elecció i instal·lació dels electrodomèstics

electrodomesticos en cocina

Finalment, però no menys important, has de tenir en compte quin tipus d’electrodomèstics col·locaràs en la teva cuina i quin serà el seu tipus d’instal·lació. Trobaràs electrodomèstics de lliure instal·lació, aquells que estan vists, i emplafonats, els que estan integrats en el mobiliari de la cuina. En funció de l’estètica global de l’espai, podràs decantar-te per l’una o l’altra opció. Els electrodomèstics emplafonats són perfectes per a cuines en les quals els fronts reflecteixin una continuïtat estètica sense interrupcions vistes. D’altra banda, els nous dissenys d’electrodomèstics vists ofereixen una estètica millorada amb acabats perfectes per a qualsevol tipus d’espai.
Quant al tipus d’electrodomèstic en si, tria models de qualitat que donin fiabilitat i comptin amb la màxima eficiència energètica. Encara que inicialment la despesa pugui ser superior, en poc temps estarà amortitzat pel consum d’energia més reduït. A més, ajudaràs a cuidar el medi ambient. El millor és valorar les teves necessitats d’ús dels electrodomèstics per a triar el que millor s’adapti a tu i a l’espai disponible. En el cas de cuines de dimensions reduïdes, pots optar pels electrodomèstics compactes, de format més petit, que en l’actualitat també ofereixen les millors prestacions quant a funcionalitat, eficiència i estètica. Sé pràctic: tria un forn que compti amb un bon sistema de neteja, fàcil d’utilitzar, i pensa en quin ús li donaràs al frigorífic i quines són les teves necessitats quant al rentavaixella. I no oblidis que el mercat ofereix incomptables solucions adaptades a totes les exigències i requeriments.

Una zona de magatzematge ben dissenyada

La falta d’espai per a rebost o àrees de magatzematge és un dels errors més habituals que poden reduir l’eficiència de la cuina. Per a la distribució dels armaris de magatzematge, és necessari pensar en l’ús quotidià que se li donarà a cada zona. Una de les claus per a reformar la cuina i per a guanyar en comoditat, per exemple, no hem de situar els armaris per a la vaixella molt lluny del rentavaixella ni de la zona de menjador. Si creem una zona de desdejuni, pensem a allotjar a prop calaixos i un mòdul per a vaixella de petit format tipus tasses, bols… És també molt important evitar els mobles amb portes en la part inferior de les plaques de cocció: les gavetes de més altura que els calaixos i de diferents amples ens permeten tenir un accés molt més còmode i ràpid a tot el que contenen.
Encara que a vegades no es presta l’atenció necessària, és de vital importància la qualitat dels ferratges, tant en frontisses per a portes com en guies de calaixos i *gavetas, ja que la vida útil de la cuina dependrà en gran manera d’ells.

Els mobles pensats per a usar-los com a rebost han de ser molt pràctics: evita les típiques baldes fixes; instal·lar mobles amb calaixos extraïbles interiors és una de les millors opcions. Triar mobles amb fronts de vidre que permeten veure l’interior sense haver d’obrir-los és una possibilitat altament funcional. A més, si situem una estoreta antilliscant en el fons del calaix, evitarem que les llaunes o pots de conserva es moguin en extreure els calaixos.
Una altra proposta molt encertada és instal·lar carros de vareta d’acer que s’extreuen completament i ens deixen veure d’un cop d’ull tot el que hi ha en el rebost, a més de permetre que els aliments respirin.
Il·luminar amb tires de led l’interior dels armaris, mitjançant l’ús de sensors que possibilitin la seva encesa quan obrim les portes, és la millor manera de trobar ràpidament el que busquem.

Claus per a reformar la cuina: la millor elecció dels materials

diseño de cocina

Una de les claus fonamentals per a reformar la cuina, és triar correctament els materials que instal·laràs per al disseny de les plaques de cocció i superfícies de treball serà fonamental per a aconseguir una alta perdurabilitat i resistència de la teva cuina.
Procura triar superfícies resistents als cops, a la calor, al ratllat i a la humitat, factors imprescindibles que et permetran gaudir d’una cuina impecable, amb el pas dels anys. Els materials *ultracompactos, com el quars, la resina sintètica i les noves propostes de granits, per exemple, són alguns dels materials més resistents del mercat.
Ofereixen infinitat de colors, acabats i textures diferents perfectament adaptables als teus gustos i necessitats, com a acabats que imiten altres materials, com el ciment, la fusta, òxids o marbres, en textures llises, rugoses, mats o brillants, perfectes per a aportar una dosi extra de personalitat a la teva cuina.

La il·luminació, un aspecte fonamental

Encara que a vegades pot passar desapercebuda, la il·luminació és un element imprescindible per a gaudir d’una cuina més funcional, ben dissenyada. Per aquest motiu, una altra de les claus fonamentals per a reformar la cuina, és procurar disposar d’un sistema d’il·luminació equilibrat mitjançant l’ús de llum general instal·lada en el sostre, amb la qual aconseguiràs poder moure’t amb facilitat per tot l’espai, i afegir llum puntual en les zones de treball com les plaques de cocció, gràcies a lluminàries que il·luminin adequadament les àrees de manipulació del menjar, per a evitar possibles accidents. Pots triar llum de sostre, aplicacions o tires de led instal·lades sota els armaris, com a solucions lumíniques ideals que a més aportaran un toc decoratiu a l’espai. A més d’il·luminar l’estada, amb els llums adequats podràs definir l’estil de la teva cuina, crear diferents ambients i separar espais.

Nexdom, com a empresa de reformes a Barcelona és perfecta si estàs pensant a reformar la teva llar. Posa’t en contacte amb nosaltres, explica’ns el que necessites, i et farem un pressupost sense cap compromís.