Ya sea porque hace demasiado frío o demasiado calor, la climatización es un elemento imprescindible en cualquier hogar. Para conseguir la temperatura adecuada, es de vital importancia tener algún sistema de frío o de calor.

No hi ha només un sistema de climatització per a la llar: la caldera, l’aire condicionat, les bombes de freda-calor… Els més populars són la calefacció de gas natural i l’aire condicionat. Si no estàs segur de quin és el que més et convé, en Nexdom podem ajudar-te segons les teves preferències, necessitats i les característiques del teu habitatge.

sistemas de calefacción

Sistemes de climatització de la llar

Calefacció de gas natural

La calefacció amb gas natural és la més popular en les llars del nostre país. En aquest sistema, hi ha una caldera que escalfa l’aigua. Després, aquesta circula per les canonades cap a radiadors o cap a una instal·lació de sòl, des d’on després s’emet la calor.

Aire acondicionat

Per a l’estiu, el sistema de climatització més popular és l’aire condicionat, que en els domicilis privats pot ser amb split, un aparell compressor, o per conductes. Una dels avantatges d’aquests sistemes és que poden emetre també calor, així que si no podem permetre’ns instal·lar tant la calefacció com l’aire condicionat, pot ser una bona opció.

Necessites assessorament personalitzat per a la climatització de la teva llar? Contacta amb nosaltres!

En les llars, és habitual que disposem de tots dos sistemes de climatització, la calefacció de gas natural i l’aire condicionat. Vés amb compte si decideixes combinar tots dos com a font de calor, sobretot si no comptes amb una solució multizona (és a dir, un termòstat connectat que et permeti controlar la temperatura en cadascuna de les habitacions), que és el més freqüent.  Si encens l’aire calent a l’habitació on tens el termòstat, quan abastos la temperatura programada, la calefacció s’apagarà també en la resta de la casa.

sistemas de calefacción

Doble finestra o doble vidre

La millor manera d’aconseguir l’eficiència energètica en la nostra llar és millorar l’aïllament. Per a això, el més important són les finestres, que és per on escapa la major part de la calor. Per a estalviar en calefacció, convé instal·lar una doble finestra o finestres amb doble vidre. La doble finestra consisteix a instal·lar, simplement, dues finestres independents amb el seu propi marc, una superposada a l’altra, mentre que el doble vidre és, com el seu nom indica, un cristall de seguretat de tipus laminat que té una capa reflectora que millora el control de la temperatura. Existeixen diverses classes, inclosos els anti soroll, així com altres específics amb aïllament terme reforçat.

Sòl radiant

Si estàs preparat per a fer reformes, el sòl radiant és el sistema més eficient energèticament, i serveix tant per a escalfar com per a refrescar la llar. Consisteix en una instal·lació de canonades sota el paviment per on circularà l’aigua freda o calenta. Recorda que l’aire calent es desplaça cap amunt, així que climatizando des del sòl cobreixes totes les teves necessitats de calefacció. És un sistema que millora encara més l’aïllament tèrmic de l’habitatge i que és més segur i més saludable, ja que no es generen corrents d’aire que redueixin la humitat de l’ambient. I el millor de tot? Aconsegueixes una temperatura molt més uniforme i un estalvi en calefacció d’aproximadament un 30%. Tot avantatges!

sistemas de calefacción

La ventilació mecànica controlada

Una altra manera d’estalviar en calefacció és la ventilació controlada. Mitjançant un sistema de ventiladors i de filtres, aquest sistema escalfa o refreda l’aire que entra des de l’exterior i extreu l’aire enrarit de l’interior, recuperant així part de l’aire que ja ha estat climatitzat. Gràcies al recuperador de calor, l’aire més calent que s’extreu de l’habitatge aporta la seva temperatura a l’aire fred que s’introdueix, cosa que ajuda a mantenir la temperatura.

Panells i escalfadors solars

Finalment, si el teu habitatge ho permet, no hi ha energia més eficient que la solar: pots instal·lar panells solars que alimentin tant els electrodomèstics com l’aigua calenta en la teulada de la teva casa (la instal·lació d’un habitatge unifamiliar oscil·la entre els 4.000 i els 8.000 euros, però l’estalvi en la factura de la llum pot arribar a ser d’un 75%). Si aquest tipus d’instal·lació és massa complexa per al teu habitatge, pots optar per un escalfador solar, una placa connectada al tanc de l’aigua que després distribueix aquesta aigua calenta per la casa. Serveix tant com sistema de calefacció com d’aigua calenta.

Com optimitzar la climatització en la teva llar?

La climatització de la llar no sol ser barata: ja sigui per les despeses de gas de la calefacció o els d’electricitat de l’aire condicionat, és possible que ens emportem un petit esglai quan arribi la factura. Aquí tens els consells de Nexdom per a estalviar en climatització:

  • Tria equips de baix consum: si has d’instal·lar la calefacció o l’aire condicionat, informa’t bé abans sobre les característiques dels equips per a assegurar-te que tinguin una bona classificació energètica (A, B o C).
  • No oblidis els dispositius de programació i regulació: perquè el consum energètic sigui el just i necessari, i no excessiu, tria equips que et permetin programar i regular la temperatura.

sistemas de calefacción

  • Millora l’aïllament de la teva llar: és important que les finestres, les portes i les parets, sòls i sostres estiguin ben aïllats perquè no s’escapi el fred o la calor. Les finestres i les portes poden aïllar-se amb silicona, per exemple. En el cas de les finestres, els models de doble cristall ajuden a mantenir la temperatura.
  • Vesteix concorde a l’estació: si a l’hivern vas per casa en màniga curta i a l’estiu amb jersei, estàs abusant del sistema de climatització, una cosa poc ecològica… i poc amable amb la teva butxaca. Tendim a exagerar amb la calefacció o l’aire condicionat, quan la seva funció és aconseguir una temperatura agradable. Així que, a l’hivern, posa’t el teu jersei preferit i regula la temperatura de la calefacció entre 20 i 22 graus. És suficient!

Si necessites ajuda per a decidir quin sistema de climatització necessites, posa’t en contacte amb Nexdom. Els nostres especialistes sabran recomanar-te les opcions més adequades per a la teva llar.