Les novetats en decoració influeixen també en les noves propostes i tendències de distribució dels espais. Descobreix quins són els recursos més funcionals per a dissenyar llars polivalents, amb les millors propostes de particions i els materials més actuals, com el vidre, l’acer o el ferro entre els més importants.

Tendencias en distribución de espacios

En l’actualitat, el sector de les reformes i l’interiorisme, estan vivint una autèntica revolució, sorgida principalment per les noves necessitats que s’han generat a les nostres llars després de la pandèmia. Són especialment importants els nous recursos de particions i tendències de distribució dels espais dissenyats a partir de diferents materials, tal com proposa l’equip d’interiorisme i reformes Nexdom.

 

Separacions metàl·liques

Una de les tendències en distribució d’espais, els tancaments o elements separadors, sigui en forma de parets o portes amb estructura metàl·lica o vidre, s’han convertit en una de les millors alternatives per a crear particions lleugeres, que permeten la fluïdesa de la llum natural entre els diferents ambients, a més de generar una sensació d’espai obert, subtilment delimitat. Aquest tipus d’elements es componen d’una estructura fabricada en metall —acer, alumini o ferro— amb quarterons de vidre que poden ser de diferents mesures. En funció de l’estructura triada, podrem dissenyar estades de diferents estils decoratius.

En el cas de les separacions de ferro forjat pintat de negre o grisa antracita, l’espai adquireix un caràcter més industrial, mentre que els perfils d’acer són perfectes per a ambients contemporanis amb elements moderns, còmodes i atractius.

Existeixen diferents sistemes per a dissenyar separacions metàl·liques: instal·lar una paret completa amb porta o sense, o sobre un mur d’obra a mitjana altura i col·locar l’estructura sobre aquest, així com triar vidres opacs per a aconseguir una major privacitat, per a espais com el dormitori o el bany, per exemple.

 

Separacions de vidre

Separaciones de cristal

Els tancaments o parets de vidre són també una solució decorativa ideal per a dividir espais.

Especialment, per a separar estades contigües com la cuina, el saló i el menjador. Tal com proposa Nexdom, equip d’interiorisme i reformes integrals, per a delimitar visualment i espacialment una estada sense perdre integració es pot substituir tot un envà de costat a costat per un envidrament, que pot ser fix o comptar amb una mena d’obertura, per a accedir fàcilment d’un ambient a un altre.

Una gran obertura fixa de vidre, amb un sistema de perfilería en un color fosc i un panell corredís, serviran per a independitzar els espais contigus quan es desitgi, o obrir-los per a crear un espai obert, en un sol ambient. Aquest tipus de separació de vidre aportarà modernitat i lleugeresa al conjunt, i es convertirà en una peça essencial per a la distribució.

En qualsevol cas, és necessari tenir molt en compte el tipus de vidre que instal·larem com a separador d’ambients. Existeixen dos tipus de vidres de seguretat: el temperat i el laminat.

D’una banda, el temperat és un vidre monolític que s’ha sotmès a un procés tèrmic que el converteix en un material molt resistent, amb un gruix superior al de la resta. En cas que aquest es trenqués, ho fa en fragments molt petits i no en trossos dentats, que podrien causar accidents, tal com succeeix amb el vidre comú. Tria un vidre d’aquestes característiques per a instal·lacions concretes que requereixen d’una seguretat extra, com a portes o mampares de bany.

El vidre laminat, d’altra banda, es fabrica a partir de la unió de dues o més fulles de vidre monolític unides de manera superficial. El sistema més emprat és el PVB (pel·lícula de butiral de polivinil). Entre els seus avantatges destaca que el vidre es manté subjecte a la pel·lícula en cas de trencament, cosa que significa que es trenca sense fragmentar-se, encara que aquest tipus de vidre pot alterar-se amb els canvis bruscos de temperatura. Les parets de vidre que reemplacen envans d’obra són perfectes per a estades amb poca llum natural, ja que, gràcies a la seva transparència es pot aprofitar al màxim el recorregut de la llum de l’ambient contigu. En el cas de vidre de grans dimensions, és necessari que el gruix d’aquest sigui almenys de 10 mm, a més de triar un vidre que sigui de seguretat, temperat o laminat. Els murs o parets de vidre es poden fixar mitjançant farratges o sobre suports metàl·lics o de fusta.

Totes dues opcions són tendències en distribució d’espais, i triar una solució o una altra dependrà de l’estil decoratiu de l’habitatge.

 

Separacions de fusta

Sens dubte, la fusta és un dels materials més càlids i acollidors del mercat, i que compta amb una infinitat d’utilitats, i és una magnífica tendència en distribució d’espais.

Els panells separadors de fusta són peces realment útils per a dividir ambients, tant d’estil actual, com a tradicional o industrial. El disseny de les làmines, si són verticals o horitzontals, el tipus de fusta i l’opacitat del panell marcaran la diferència. Aquest tipus d’elements de partició, són un recurs molt utilitzat per a crear una divisió molt necessària en habitatges en els quals des del rebedor s’accedeix directament al saló o al menjador, o quan es pretén separar subtilment la cuina d’altres estades, com el passadís, per exemple.

Existeixen diferents tipus de dissenys de separadors de fusta, encara que les últimes tendències apunten a elements de gran simplicitat, a manera de làmines verticals lleugerament separades i inclinades, per a permetre que la llum arribi a tots els racons, sense perdre la intimitat que s’està buscant.

 

Portes de fusta o de vidre

Separaciones de cristal

A diferència del que succeïa anys enrere, en els quals les portes eren mers elements constructius, en l’actualitat adquireixen un protagonisme essencial en el disseny i la decoració d’un habitatge.

Per això, si estàs pensant a reformar el teu habitatge, i tens dubtes sobre quines són les actuals tendències en distribució d’espais, els interioristes de Nexdom et recomanen que apostis per les portes de fusta o de vidre, unes propostes actuals i funcionals, gràcies a la diversitat de possibilitats i els sistemes d’obertura que podem trobar en el mercat. Pots triar entre portes d’una sola fulla, dobles, practicables, batents, corredisses o pivotants, entre altres opcions. El tipus d’acabat de la fusta juga un paper fonamental en l’estil decoratiu de l’habitatge: des de fustes nobles fins a solucions més econòmiques, com el pi, o amb acabats més actuals, com les lacades en blanc o contraxapades.

Valora la possibilitat d’instal·lar unes portes corredisses, en fusta o vidre, ja que es tracta d’una solució versàtil, tant per a espais de grans dimensions com per a pisos o apartaments petits. Les portes de vidre, una de les opcions de més actualitat, són una solució molt versàtil, ja que no requereixen manteniment; pots jugar amb diferents tipus de vidre, com els transparents, opacs o de color, i es poden triar tant per a sistemes practicables com corredisses. Tal com succeeix amb els murs divisoris de vidre, és recomanable que siguin temperats o de seguretat.

Per a les portes corredisses de vidre, normalment s’utilitzen farratges vists col·locats en la seva part superior. Si busques una solució amb estil inconfusible, aposta per les portes de vidre amb perfil o quarterons d’acer o ferro, unes peces de disseny molt afavoridor que transformaran l’aparença de la teva llar.

 

Si vols adaptar la llar a les teves necessitats i a les de la teva família, i estar a l’última en les últimes tendències en reformes, amb Nexdom només hauràs de preocupar-te de gaudir del resultat final de les teves reformes a Barcelona.