La decoració d’estil mediterrani s’ha convertit en una de les tendències més populars per dissenyar espais frescos, vitals i plens de color. Descobreix les idees essencials i les principals característiques per decorar amb encert, estil i naturalitat mediterrània.

La Mediterrània és molt més que el mar que banya les costes del sud d’Europa, és una forma de vida, un caràcter, un estil decoratiu, sinònim de llum, de sol, de colors frescos i alegres, oliveres, romaní i espígol, d’albes i capvespres hipnòtics i cultures que es barregen i conviuen en una de sola; des de la senzillesa de la costa mediterrània espanyola, passant per l’exotisme de Turquia i el nord d’Àfrica, la subtilesa italiana i els colors de Grècia, com una amalgama perfecta amb la qual decorar també les nostres llars.

La decoració mediterrània brilla amb una extraordinària llum pròpia i s’estén més enllà de les nostres fronteres i costes per convertir-se en un dels estils de tendència del moment.

Materials i colors

Els espais de tall mediterrani es caracteritzen per ser frescos, lluminosos i en essència vitals; l’ús dels materials, colors i teixits adequats esdevé una de les claus per dissenyar aquests ambients amb peculiaritats que els fan irresistibles, especialment en aquesta època de l’any.

Ferro, fang, fusta i pedra

Els paviments, revestiments, sostres i elements arquitectònics adquireixen especial importància en els ambients d’estil mediterrani: els terres de pedra o fang cuit, fabricats artesanalment, es converteixen en peces ideals per afegir naturalitat a l’espai. Les bigues de fusta, amb acabats naturals, pintades de blanc, blau o gris clar afegiran una pinzellada de rusticitat a l’ambient.  

Utilitza el ferro forjat o la fusta per al fustam, els tancaments i porticons exteriors; els tradicionals pòrtics de làmines de fusta, les persianes mallorquines o alacantines —clàssics que no passen de moda—, a més d’aportar qualitat estètica, proporcionaran control de la temperatura interior, ventilació i graduació de la llum en funció de les necessitats. El gran avantatge de les persianes mallorquines, a més, és que s’adapten a qualsevol buit. 

Teixits frescos i naturals

Els tèxtils més utilitzats per crear espais d’estil mediterrani són els de caràcter orgànic, com ara el lli i el cotó especialment. Les textures vaporoses i lleugeres esdevenen les millors propostes per tal de vestir la llar en forma de tapisseries, cortines, jocs de llit i tot tipus de complements tèxtils. Aquesta temporada aposta per estampats de tendència com els teixits mud cloth, un tipus de tela d’origen africà, artesanal, en què es mostra un tipus de patró que combina punts i línies geomètriques, o els batik, teixits frescos i coloristes amb segles de tradició i dissenys característics. En combinació amb altres teles llises, les populars ratlles o detalls florals lleugers, aconseguiràs dissenyar espais carregats de personalitat.

Tonalitats 100% mediterrànies

Qualsevol tonalitat de la gamma dels blaus es converteix en la gran protagonista dels ambients d’estil mediterrani. Des dels blaus marins, als turqueses, indi, aiguamarina o blau Klein, barrejats amb blancs, grisos pàl·lids i pedres, aportaran més lluminositat i sensació de benestar, característiques essencials en aquest tipus d’ambients. 

Una bona opció és apostar per coixins i fulards amb motius marins —com les algues, corals o els singulars peixos escórpora— en colors frescos com el blau turquesa, xocolata o llima. Utilitza com a colors d’accent els vermells, verds oliva o grocs en els diferents accessoris de casa teva per tal de dissenyar espais refrescants i alegres, 100% estil mediterrani.

Senzillesa i naturalitat per al mobiliari

La decoració d’estil mediterrani s’inspira bàsicament en habitatges construïts al costat de la costa del mar Mediterrani, en els quals el mobiliari acostuma a ser de línies senzilles i naturals, sense artificis. Preferiblement de tons clars, sense excés d’ornamentacions, els mobles de fibres naturals o vegetals, el ferro, la fusta o el característic mobiliari d’obra i els emblanquinats, t’ajudaran a crear atmosferes més serenes, refrescants i desenfadades. L’essència de l’estiu en tot el seu esplendor, ja sigui per vestir cases al costat del mar com també en entorns urbans.

Fibres naturals

Els mobles fabricats amb fibres naturals com el vímet, rotang o bambú, entre d’altres materials d’origen natural, es converteixen en els aliats perfectes per dissenyar ambients d’estil mediterrani.

Les fibres naturals, tot i haver estat relegades als espais exteriors durant molt de temps, en l’actualitat s’integren en les estances interiors per afegir una dosi extra de frescor, naturalitat i sostenibilitat a qualsevol racó, per crear espais més acollidors. 

Fusta imprescindible

Els mobles de fusta també es converteixen en elements essencials. Al costat de peces de fibres naturals i mobiliari d’obra, els ambients adquireixen un esperit més acollidor i confortable. Les peces de ferro forjat s’incorporen a l’interior per crear estances molt lleugeres i refrescants.

Cistells de vímet. El vímet i les fibres naturals en general es converteixen en la millor aposta per decorar els ambients d’estil mediterrani. Tant per col·locar plantes, com per utilitzar com a elements d’emmagatzematge o per decorar les parets, creant originals composicions de cistells de diferents mides i formes, el vímet en mobiliari i accessoris afegirà una dosi extra de naturalitat artesana a qualsevol ambient. Per més informació, podeu contactar amb NEXDOM.