La millor opció per renovar l’aspecte de casa teva de manera senzilla i ràpida és pintar les parets. Pots dissenyar una paret d’impacte utilitzant pintura decorativa, paper pintat o murals fotogràfics. Descobreix quines són les idees i solucions decoratives de tendència perquè les teves parets llueixin a l’última moda.

Pintura per estances

Si has de pintar les parets de casa teva, tria els colors tenint en compte tres aspectes bàsics: el tipus d’habitació, la lluminositat i la superfície disponible. Les característiques essencials d’un color o d’un altre poden afectar l’estat anímic de les persones, la percepció visual de l’espai o l’estil de cada estança.

Colors càlids

Intensos i vibrants, els colors càlids, és a dir, grocs, taronges i vermells, afegeixen una dosi extra d’energia i vitalitat a qualsevol espai en què s’utilitzin. Són tonalitats vitals i molt alegres, perfectes per a habitacions de grans dimensions, per afegir-hi sensació de calidesa i confortabilitat.

Procura utilitzar-los amb moderació, per marcar una paret d’accent en espais socials com ara la sala d’estar, el menjador o la cuina. Evita utilitzar-los en excés per pintar les parets senceres en els dormitoris, ja que podrien resultar excessivament agressius i, fins i tot, afectar el son i el descans.

Colors neutres

Blancs, grisos, marrons, sorrencs, beixos, negres o perlats, els colors neutres s’han convertit en una de les alternatives cromàtiques més utilitzades per pintar les parets de qualsevol ambient de la nostra llar, tant per fer-los servir en els murs sencers com per combinar-los amb altres tonalitats.

Tria el blanc si vols multiplicar la sensació de lluminositat i amplitud; el gris serà per als espais de tall contemporani o nòrdic; mentre que els marrons i sorrencs són ideals si volem aportar calidesa a l’espai. Aplica el negre amb mesura, per crear ambients sofisticats molt actuals.

Colors freds

Aquestes propostes aportaran calma i relaxació a qualsevol espai que s’utilitzin. El blau és ideal per a dormitoris i salons en els quals es necessiti multiplicar la sensació de serenitat. El verd, barreja de blau i groc, és equilibrat i fresc, ideal per a qualsevol tipus d’estança. Escull els malves, liles i violetes, colors molt femenins, per afegir alguna pinzellada de serenitat i misteri a l’espai.

Paper pintat. Més personalitat per a parets amb estil

El paper pintat s’ha convertit en una de les tendències decoratives més importants del moment, el recurs perfecte per afegir caràcter i singularitat a qualsevol espai, de manera ràpida i eficient. Descobreix quins tipus de papers existeixen i com utilitzar-los.

papel pintado vinílico con motivos de revestimientos geométricos y textura de cemento.

Paper pintar comú

Compost de paper sobre una base tèxtil, està recomanat per a utilitzar-lo en espais de poc trànsit, per la seva fragilitat i delicadesa. Perquè quedi perfectament enganxat, és imprescindible encolar tant la paret com el revers del paper, de manera que la col·locació és més complicada que en la resta de propostes. 

Papers vinílics

Dels més demanats, els papers pintats vinílics estan formats per una base de paper que està coberta per una segona capa de vinil o de material plàstic que n’impermeabilitza la superfície. 

Es poden utilitzar en qualsevol tipus d’estança, especialment en cuines i banys, espais en què es genera una condensació i humitat molt altes; un paper pintat bàsic es desplega amb facilitat. A més, els papers vinílics es poden netejar fàcilment utilitzant un drap lleugerament humit.

Escull dissenys d’estampats en gran format per crear espais d’impacte, motius tropicals perquè les parets de casa teva llueixin a l’última moda o acabats texturitzats que simulen altres materials i efectes decoratius sorprenents.

Actualment es poden trobar models que es poden aplicar fins i tot a l’interior de dutxes i banyeres, l’alternativa perfecta per substituir rajoles de manera ràpida i senzilla. 

Paper TNT (teixit no teixit)

Aquest tipus de paper combina una base tèxtil i una capa de vinílic, de manera que aporta molta resistència al desgast produït pel sol i la humitat. Per col·locar-lo, només cal encolar la paret, per tal d’enganxar cor­rectament el rotlle de paper.

Quants rotlles necessito? T’aconsellem calcular un percentatge superior a l’hora d’adquirir-los, especialment en el cas dels estampats que hagin de casar correctament, ja que sempre es produeix algun desajust.

Vestir les parets amb murals fotogràfics

Sorprenents i molt realistes, els murals fotogràfics s’han convertit en un recurs decoratiu de màxima actualitat. 

Es tracta de fotografies impreses en alta qualitat i gran format, preparades per ser col·locades a les parets, ben bé com si es tractés de paper pintat; per cobrir una secció d’un mur o tot sencer, els murals fotogràfics creen un efecte innovador que ajuda a trencar amb la monotonia cromàtica, i afegeixen una perspectiva visual realment molt cridanera i impactant. Aquests tipus de murals provoquen una gran impressió, especialment si abasten tota una paret. Per això és aconsellable situar-los en espais amplis, amb prou distància, per poder apreciar la totalitat del motiu.

Dissenys d’impacte

Hi ha murals fotogràfics de moltíssims temes, dissenys i colors: per exemple, fotografies hiperrealistes, sovint relacionades amb la natura, composicions abstractes, retrats, motius arquitectònics, gastronòmics, científics o infantils, a més de dissenys que simulen fidelment acabats de materials com la pedra, el maó vist, la pissarra, marbrejats, etc.

Fins i tot podràs triar el teu propi disseny, completament personalitzat, utilitzant alguna imatge que hagis fotografiat tu mateix, el recurs ideal per afegir un toc de personalitat i estil a qualsevol ambient.

Tria dissenys d’arquitectura per vestir la sala o el menjador, motius florals i vegetals per aportar serenitat i naturalitat al dormitori o murals que imiten materials de construcció per crear una sensació impactant, molt realista, ideal per posar en qualsevol tipus d’ambient. Gaudiràs d’una paret renovada, sense obres.

Instal·lació

En el cas dels murals fotogràfics, sempre és imprescindible que la col·locació la realitzi un professional de les reformes, ja que una instal·lació incorrecta podria produir que sortissin arrugues que espatllarien la imatge.