Les cuines obertes a la sala i/o al menjador afavoreixen la funcionalitat, la comunicació, la lluminositat i l’amplitud espacial, per la qual cosa s’han convertit en una de les propostes de tendència més sol·licitades. Integrar els diferents ambients en una sola superfície és la clau per gaudir d’un espai ben aprofitat que és l’autèntic cor de la llar.

Cocina abierta modular con isla y barra de madera en un plano superior a la encimera y zona de comedor exenta.

En els últims anys la cuina s’ha anat convertint en el centre de la convivència de qualsevol llar; tot plegat, en gran part, gràcies al fet que en moltes obres de reforma es proposen cuines integrades a la sala i al menjador, de manera que la zona de dia queda totalment oberta, lluminosa i perfectament comunicada. Així, s’eliminen envans i divisions per tal de crear cuines que sedueixin. 

Un espai més social

Aquest canvi de planificació i distribució permet crear una zona de dia, en la qual tots els integrants de la família conviuen en un mateix espai i participen en les diferents tasques i activitats que s’organitzen per crear un àmbit més social.

Lluminositat i amplitud

De la mateixa manera, en eliminar envans i particions intermèdies, s’aconsegueix guanyar en amplitud i lluminositat, ja que s’aprofita la font de llum natural que prové d’estances principals com ara la sala i el menjador.

Lògicament, gràcies a una bona distribució dels diferents ambients s’aconsegueix guanyar en amplitud, ja que les circulacions i zones de pas, adequadament estudiades i calculades, permeten aprofitar els metres disponibles al màxim.

Una distribució encertada

Per gaudir d’una zona de menjador per als dies de cada dia en forma de barra o com a office incorporat que funciona també com a element de transició entre els diferents ambients, caldrà un estudi de la distribució global, tant de les peces que integren la cuina, com de la ubicació de la sala i el menjador.

Illes de cuina. Un elemento (gairebé) imprescindible

Les illes de cuina són una peça pràcticament indispensable en les cuines obertes, especialment en aquelles que disposen d’una superfície considerable. Entre els usos que tenen, cal destacar la possibilitat de disposar d’una superfície de treball extra, la incorporació de la zona de focs i/o aigües a l’illa de cuina i la integració d’una zona de menjador de cada dia en forma de barra amb tamborets, a la mateixa alçada que el taulell o en un pla superior o inferior, utilitzant el mateix tipus de materials, per crear un espai equilibrat o diferents alternatives per dissenyar un ambient més trencador. 

Definir la funcionalitat de l’illa de la cuina

Concretar quina serà la funció que ha de complir l’illa de cuina serà un dels factors claus per dissenyar un element que sigui realment pràctic i estigui ben aprofitat i dependrà principalment de l’espai disponible. Per instal·lar la zona d’aigües o de focs a l’illa caldrà disposar d’una superfície de dimensions considerables, mentre que si es fa servir com a zona de treball extra i per crear un office amb barra, caldrà donar més prioritat a la zona de seients, i no serà tan important la superfície. 

Qüestió de mides 

En general, n’hi haurà prou amb dos armaris oposats de 60 cm de fons, per cobrir la majoria de les necessitats de la part inferior d’una illa. Pel que fa a la llargada, dependrà de si s’hi integraran electrodomèstics i altres elements, com ara la pica, la màquina de rentar plats i la zona de cocció; en aquest cas, la superfície haurà de fer, com a mínim, 210 cm de llarg. Si per contra no s’hi han d’incloure aquests elements, amb 120 cm n’hi haurà prou.

Per a les illes de cuina amb zona de barra, s’haurà de calcular correctament l’altura per poder estar-hi asseguts còmodament. Escollir els tamborets o cadires i mesurar-ne l’alçada permetrà encertar amb la posició més confortable. Per a tamborets baixos l’altura de l’illa haurà de ser de 90 cm i per als alts, de 110 cm.

Si tens dubtes sobre com aprofitar al màxim la teva cuina, recorda que els especialistes de Nexdom estan a la teva disposició per donar-te un assessorament personalitzat.

Demana’ns pressupost